Facebook

29jun - av Pia - 0 - i

FB = Facebook

Gå med i Facebook: Klicka här: https://www.facebook.com/ 

  1. FB kommer vilja att du berättar om dig själv, du avgör själv hur mycket men ju mer du berättar, desto mer intressant blir det för oss andra. Däremot kan du vara noga med dina säkerhetsinställningar (se längre ned).
  2. Ladda gärna upp ett foto på dig själv i din profil. Facebook betyder ju faktiskt ansiktsboken!

Sådärja. Nu finns du på FB. Förhoppningsvis har du lagt dig sökbar så ibland kommer du få vänförfrågningar från människor du inte känner alls, men framför allt på nära och kära. En del har du kanske inte träffat sedan du var liten! Så ju mer info du lämnar, ju lättare blir det att hitta dig.

Hitta vänner

Nu kan du leta efter vänner i sökrutan. Skriv in någon du letar efter.

99

Klicka på Lägg till vän. Nu är det bara att vänta tills personen loggat in och väljer att godkänna dig som vän.

11

 

Grupper

Gå med i passande grupper. Sök t.ex. på din bostadsort eller fritidsintresse så kommer det upp en rad förslag. När du är medlem i en grupp kan du själv skriva inlägg där och publicera bilder. En grupp kan ha olika säkerhetsinställningar och vara öppen, sluten eller hemlig för andra utom dem i gruppen. Du måste ansöka om att bli medlem och sedan vänta på att bli godkänd innan du kan läsa och skriva i gruppen. Ibland går det fort – ibland tar det veckor!

9999

 

Sidor

Gilla passande sidor. Sidor skiljer sig från grupper genom att du kan visserligen skriva där, men andra kommer inte få upp det i sitt flöde (vilket man får om du skriver i en grupp som vi båda är med i). Sidor skapas av företag, föreningar, offentliga personer för att presentera saker. Grupper är mer interaktivt mellan medlemmar. Sidor gillar du, och då får du info i ditt flöde, du behöver inte vänta på att få din ansökan godkänd. Exempel: ”Lysingsbadet”. Gilla genom att trycka på gilla-knappen vid fotot överst.

lysing

 

Säkerhetsinställningar

Se till att säkerhetsinställningarna är som du vill ha dem. Du kan välja att dina uppgifter är offentliga för alla, eller bara för dina vänner m.m. Klicka och ändra dem här (du måste vara inloggad på FB för att komma åt dina). Du kan alltid ändra säkerhetsinställningar när du gör ett nytt inlägg eller lägger upp ett nytt foto. Jag brukar t.ex. oftast ha ”offentlig” om jag lägger upp en bild på mina barn, då väljer jag att bara vänner kan se det.

1

 

Gilla

Att gilla eller ”lajka”: Det finns bara ”gilla” inte ”ogilla” på Facebook. När du klickar gilla så betyder det naturligtvis att du gillar något, men det kan också betyda att du håller med eller ungefär ”jag har läst ditt inlägg”. Det är roligt att få många som gillar ett inlägg så sätt igång och slösa med tummen! Du klickar alltså på Gilla under en bild eller kommentar.

22

 

Håll dig uppdaterad

Hur följer du vad som händer på fejjan? Du kan välja om du vill ha e-post från FB varje gång något händer bland dina vänner och grupper. Jag tycker det spammar min låda så jag har stängt av det. Vill du också det, gå till inställningar och sedan aviseringar (du måste vara inloggad på FB för att komma åt det).

99-9

 

Istället för mejl-avsering så kollar jag om något hänt genom att se om jordgloben är röd. De vita siffrorna visar hur många saker som hänt sedan jag sist kollade. Klicka på jordgloben så ramlar en lista fram och du kan snabbt välja vad du vill läsa. Går du med i många grupper eller ha många vänner kan det vara svårt att hinna se allt.

9

Det finns fler inställningar man kan göra, men börja med det jag har berättat här och ha det jätteroligt på FB – eller som det ibland kallas ”de vuxnas stora fritidsgård”.

Just ja, ”smileys”, det är ju symboler som beskriver en känsla. Dem kan du använda friskt i inlägg och kommentarer så blir världen mer färgrik. Läs mer här.

Lycka till på Facebook!